Akwarium 450l- jaki sprzęt

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Ostatni post z poprzedniej strony:

No masz odpowiedź - w piachu organika jakaś siedzi.
Wychodzi, że musisz wywalić piach...

Na szczęście to jest tania sprawa. Chcesz mieć gwarancję czystości bez miliona złotych to polecam piasek kwarcowy do filtracji basenowej, nie za drobny, np. taki:
https://www.chemiabasenowa.pl/wklady-fi ... 12-mm.html
Albo inny, jaśniejszy, ciemniejszy. One mają certyfikaty do stosowania w filtracji basenów, a kosztują 30-60 zł za 25kg.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

Jet187
Może drogo nie wyjdzie, ale znowu grzebanie będzie. Szczerze bym nie podejrzał, żeby piasek był winowajcą brałem ze sklepu, który osobiście właściciel prowadzi, dodatkowo sklep ma praktycznie same pozytywne opinie (2 negatywne i to jeszcze tylko jedna w jakimś stopniu związana z akwarystyką. Ale w sumie nie ma niczego innego co mogło by NO2 podbijać. NO2 się spodziewałem, ale nie na poziomie 0,75 a może z 0,1 bo wiadomo coś tam tej wody zostało. Chyba że NO2 skoczyło przez to że przemieszałem piasek.
Narazie chyba po prostu zobaczę co się będzie działo w akwarium.

Jet187
Noble

Czasem mam wrażenie, że akwarystyka to jedno wielkie grzebanie, a którym te natrętne ryby tylko przeszkadzają :hihi:

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Narazie nie będę nic ruszał zobaczę jak wszystko się dalej potoczy, chociaż mam nadzieje że w końcu problemy się skończą z tym akwarium, jak dalej będą problemy to wtedy wymiana wody i podłoża. Aktualnie myślę że NO2 może lekko rosnąć bo jednak biologię zachwiałem w jeszcze niedojrzałym akwarium. No nic czas pokaże.
Aktualnie podaje stability według zaleceń producenta oraz co drugi dzień daje szczyptę pokarmu dla ryb.
Testy wody z 4 dnia po restarcie (12.01.2026)
NO2: najbliżej 1 się wydawało
NO3: 20
Zobaczę czy aktualne działania przyniosą efekt NO3 nie będę mierzył przez tydzień chyba że NO2 zacznie wcześniej spadać, NO2 co drugi dzień.

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

Ja na tą chwilę też będę walczył z obniżeniem NO2 i NO3. Jestem w trakcie leczenia moich palet. Jutro koniec kuracji. Przed podaniem leków miałem stabilne NO2 na poziomie 0,025-0,05 a NO3 w okolicy 3-5mg/l. Regularnie podmieniałem co tydzień około 1/3 wody. Na tą chwilę w trakcie leczenia nie podmieniałem ponad 2 tyg i parametry się zmieniły na NO2 = 1,0 a NO3 ponad 30. Jutro ostatnia dawka leku i będę co 2 dzień podmieniał po 100 litrów wody ...zobaczymy ...

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Przemek82
Dziwne że NO2 ci tak mocno skoczyło, testy na pewno w terminie masz? Ja osobiście bym się bał takiego NO2 w akwarium z rybami. U mnie sytuacja o tyle lepsza, że póki co akwarium dalej bez ryb. Też pytanie, czemu ciągle miałeś NO2 na minimalnym poziomie.

Jet187
Noble

Podejrzane te twoje akwaria... może przypadkiem wprowadzasz organikę do zbiornikow?

Dezodoranty, odświeżacze, lakiery do włosów, płyny do sprzątania. Opadają na taflę wody i okresowo podtruwają bakterie (szczególnie drugi etap nitryfikacji).

Otwarte akwarium działa jak filtr powietrza. Kurz (organika) opada stale, a przy sprzątaniu powoduje skoki NO2.

Mydła antybakteryjne, żele dezynfekujące, kremy do rąk. Śladowe ilości nie szkodzą rybom, ale osłabiają bakterie nitryfikacyjne.

Częste małe dolewki z kranu lub z wiadra mytego detergentem = ciągły dopływ azotu lub chemii.

Kot pijący z akwarium, sierść, ślina – nieregularne, ale realne źródło związków azotu.

Siatki i wiadra myte płynem do naczyń albo przechowywane w „chemicznym” miejscu.

Masz coś z tego w domu?
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Moim zdaniem gwałtowny skok NO2 i NO3 jest spowodowany przez leki używane w trakcie kuracji palet. Jak dobrze zauważył Jet187
bakterie nitryfikacyjne odżywiające się związkami azotu i fosforu mogły zostać podtrute przez substancje zawarte w medykamentach, co doprowadziło do zmniejszenia ich populacji, a tym samym wahań parametrów. Podmiany wody plus preparaty bakteryjne powinny przywrócić równowagę w zbiorniku.

Przemek82
Zapaleniec
Na imię mam: Przemek

Post autor: Przemek82 »

Nie mam kota :) Nie używam kremu do rąk :) i wiadra płukam tylko czystą wodą ;) Wiem że leki są temu winne ale na wszelki wypadek kupiłem "świeże" testy które przyjdą w piątek. Od jutra podmiany wody i powrót do stabilizacji zbiornika ...

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Nie wiem czy to było pytanie dla Przemka czy do mnie, ale osobiście staram się, żeby nic do wody nie miało się możliwości dostać a sprzęt przechowuje w szafce pod akwarium. Koty co prawda mam, ale nie wykazują zainteresowania akwarium.Przemek82
Najważniejsze żeby ryby bez szwanku wyszły.
Dzień 6 po restarcie
Dzisiaj zrobiłem dolewkę RO bo trochę wody już odparowało. Resztę rzeczy bez zmian robię, NO2:1,5
Mam nadzieję, że tym razem zacznie spadać niedługo.
Dzień 8 po restarcie
NO2: 1,5 nawet ponad
NO3: 80
Aktualne działania jakie planuje, to jutro zrobię podmianę z 30-40% i przez jakiś czas tylko same testy będę robił nic więcej. NO3 ładnie urosło szkoda, że NO2 nie spadło może to wina tego że co dwa dni odrobinę pokarmu dodawałem. Akwarium na pewno do bezproblemowych nie należy.

Jet187
Noble

KarolX22 pisze: pt sty 16, 2026 9:54 pm może to wina tego że co dwa dni odrobinę pokarmu dodawałem. Akwarium
Ke? :razz:

Nie, nie dodawaj więcej źródła NO2, jak już masz 1.5
I tak przez ciekawość - ile to jest "odrobina" ;]

Pokarm, woda amoniakalna czy inne tam sposoby należy dodać, żeby wystartować proces. Jak już tworzą się azotany, a azotyny wciąż nie wyzerowały to nic nie dodawaj, bo będziesz bakterie po wszą wieczność hodował. Niby też żyjątka, ale ryby fajniejsze 😉

Moment, w którym wykazujesz już NO3, a NH4 jest 0 jest, co do zasady, momentem domknięcia się cyklu. Tutaj już można dodawać ryby, jak masz jakiś neutralizator, żeby dać bakteriom nadrobić, np. Prime.

Jako, że lanie Prime w Twoim maleńkim zbiorniczku wiąże się z kosztami - po prostu poczekaj - żadnego dodawania źródeł amoniaku.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Wiem zrobiłem błąd z tym pokarmem trochę. Dlatego jutro podmianę zrobię żeby trochę NO3 zredukować.
W akwarium póki co jeszcze ślimaki się namnożyły trochę ich jest, ale też nie jakoś specjalnie duża. Niestety limnobium raczej znowu się nie przyjmie zaczynają liście brązowieć( szkoda, że pistie zakazali bo pierwitnie właśnie pistia miała być). Może do tych dwóch miesięcy od pierwotnego startu uda się ryby wpuścić.

Jet187
Noble

KarolX22 są takie rybne, w których tego nie wiedzą :zawstydzony:

Trzymam kciuki. No teraz jak masz slimaczki to już na pewno tam nic nie dodawaj, podmiana to dobry pomysł i później moja ulubiona czynność - robienie nic :)

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Akurat z tym pokarmem to był po części mój pomysł chata GPT poprosiłem o radę, ale wiadomo lubi podawać błędne informacje ale plus taki, że po restarcie biologia jakoś mocno nie ucierpiała. Teraz podmiana i czekać.

Jet187
Noble

KarolX22 powiem ci, że zarowno darmowy GPT, jak I najwyzszy model płatny, tak samo claude, Gemini i parę innych - wszystkie proste i podstawowe informacje dają dobre, ale jak chcesz bardziej szczegółowe, to nawet jak bardzo dobrze promptujesz, albo promptujesz jeden model drugim - potrafią konfabulować.

Dopiero jak ustawisz kolejne do weryfikacji tych pierwszych możesz mieć "w miarę" pewność.

Chciałem sobie pomóc przy obliczeniach przepływów podczas projektowania filtra - szybciej sam policzyłem.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Podmiana zrobiona około 140l. Tylko niestety zauważyłem, że znowu piasek na powierzchni zaczyna się zbijać. Warstwa bardzo cienka ale jednak, pod nim jest normalny czysty. Ale narazie nie zamierzam nic grzebać poczekam z kilka dni i zaś się zobaczy jak sytuacja się rozwinie.

Jet187
Noble

Tak to tu zostawię ;)

Obrazek

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187 pisze: sob sty 10, 2026 5:53 pm Nie, nie dodawaj więcej źródła NO2, jak już masz 1.5
I tak przez ciekawość - ile to jest "odrobina
Dopiero teraz zauważyłem, że na to nie odpowiedziałem podawałem małą szczyptę ciężko określić dosłownie z 5-6 płatków bałem się żeby nie dawać za dużo
Dzień 11 po restarcie
Najprawdopodobniej nicienie pojawiły mi się w akwarium małe białe robaczki na szybie. Turbo 1500 ma już lekko zabrudzoną gąbkę, i wymieniłem końcówkę napowietrzającą na wylot skierowany w kierunku powierzchni. Parametry bez rewelacji
NO2: 1,5
NO3: najbardziej zbliżone do 40
Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2026 10:43 pm przez KarolX22, łącznie zmieniany 1 raz.

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Coś jest nie tak z tym podłożem. Piec płatków pokarmu w 450 litrach nie powinno dawać żadnego zauważalnego skażenia, a po 11 dniach, przy stosowaniu Stability nie powinno być śladu NO2. Nie da się też wytłumaczyć azotanów na poziomie 40 w akwarium bez ryb, jeśli wlana do niego woda z kranu miała 0. Na prawdę spróbuj zbadać poziom związków azotu wydzielanych przez ten piasek.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Nabrałem trochę piasku do pojemnika wodą z kranu go przepłukałem żeby pozbyć się wody z akwarium. NO2 narazie 0 jutro sprawdzę czy rośnie. Jak tak to trochę zabawy mnie czeka z wymianą podłoża.

Mauree
Noble

Koszt sprawdzenia niewielki, a jednak warto wiedzieć na pewno. Przy czym ja bym zrobiła test z piaskiem niepłukanym, takim w miarę nieporuszonym jak leżał w akwarium, zaczerpnęłabym z dna do słoika i odlała wodę, bo właściwie wiadomo, że związków azotu nie wydziela sam jako taki piasek, tylko coś organicznego, co w nim zalega i nie zostało skutecznie wypłukane u producenta, ani u Ciebie. W przeciwieństwie do piasku, wpływającego na podwyższenie pH, wydzielanie związków azotu z piasku można zwalczyć przez wielokrotne płukanie/przelewanie wrzątkiem/prażenie w piekarniku. Tylko to dużo roboty przy tym rozmiarze

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Przy płukaniu zależało mi na pozbyciu się wody z akwarium, żeby nie zakłamać pomiaru. Też ogólnie zbytnio nie słyszałem, żeby piasek podnosił związki azotu zwłaszcza, że w teorii to piasek akwarystyczny. Na wieczór zmierzę NO2 i się wszystko okaże. Też niby to piasek płukany u siebie też go przepłukałem dodatkowo.
Po około 20 godzinach nadal NO2 w pojemniku wynosi 0. Czyli raczej to nie wina piasku.

Mauree
Noble

Jest to zagadka na poziomie teorii spiskowych. Tam w akwarium nic nie ma poza piaskiem i czterema roślinkami, filtr jak piszesz został wypłukany i nic w nim się nie rozkłada. Woda kranowa ma 0 azotynów i azotanów, a w akwarium robi się 1,5 i 40 i to przy użyciu środka , który zapobiega skokowi azotynów czyli Stability. Piasek jak mówisz wypłukany, wygląda sterylnie i w słoiku nie wydziela związków azotu. I jeszcze się jakieś nicienie wylęgają, no przecież nie z czystego kwarcowego piasku. Mnie to pokonalo

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Samym pojawieniem nicieni się nie przejmuje raczej jakiś nieszkodliwy gatunek. Ale sam już nie wiem czemu te związki azotu mi tak rosną. Piasek lekko zabrudzony jest co widać na zdjęciach. Ślimaki póki co w najlepsze się rozmnażają.ObrazekObrazek

Mauree
Noble

Ślimaki są dobre na dojrzewanie akwarium i na stabilizację parametrów wody, niech działają. Przy wysokim azocie pewnie zielone glony się pojawiają, te zabrudzenia na piasku to pewnie ich poczatek :(

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Nie akurat właśnie zielonych glonów zbytnio nie widać, osad na podłożu ma kolor brązowy bardziej. Jedynie szyby dość szybko nalotem zachodzą. W czwartek sprawdzę parametry i zobaczę czy coś się zmieniło. To akwarium naprawdę uczy cierpliwości, która już powoli mi się do niego kończy.
Dzień 14 po restarcie
W ostatnich dniach jedynie ze zmian dokonałem wymiany końcówki w Turbo 1500 z napowietrzającej na wylot skierowany w kierunku powierzchni. Parametry dziś prezentują się następująco:
PH:7,6
GH: 8
KH: 9
PO4: 0
NO3: 40
NO2: 1,5
Niepokoi mnie trochę NO3 bo 3 dni temu tak samo się prezentowało i NO2 ciągle bez zmian. Aktualnie nie wiem czy zmniejszyć warstwę piasku czy narazie się wstrzymać.

Mauree
Noble

Karolu, a czy masz jeszcze opakowanie z tym piaskiem takim prosto ze sklepu, nieplukanym? Może zalać porcje takiego piasku woda na dobę i zbadać, wtedy byś wiedział, czy w ogóle coś może być w tym piasku ?

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Mam jeszcze 10 kg tego piasku. On jest płukany i na mokro pakowany to możliwe, że coś się z nim stało jak stał dwa lata, niby nie był narażony bezpośrednio na słońce ale i tak miejscami w niektórych opakowaniach był zielony glon. Aktualnie też póki co od 3 dni nie ma wzrostu ani spadku NO3 i NO2 z jednej strony dobrze że nic nie wzrosło ale z drugiej trochę dziwne że nic się nie zmieniło.

Jet187
Noble

KarolX22 że mokry? W workach? 2 lata?

Czekaj, ja to muszę rozchodzić... :faint:

Piasek leżakowany 2 lata na mokro to już nie piasek, tylko kiszonka. W workach zrobił się beztlenowy eksperyment, więc po wsypaniu do akwarium masz skoki NO2, beton na dnie i skorupę biologiczną. To nie żadne patogeny ani plaga z kosmosu, tylko biologia, która dostała drugie życie.

Najrozsądniej go wywalić albo zdjąć górę i dosypać świeży, bo ten piasek ma już własne zdanie i z akwarium współpracować nie chce 😄

Płukanie nic nie da, gotowanie też niekoniecznie. Płukanie, gotowanie, potraktowanie chemia, suszenie w cienkiej warstwie i wysokiej temperaturze i ponowne płukanie tak, ale serio - sam prąd bedzie droższy niż nowy piasek.

Moim zdaniem - wywal cały ten muł rzeczny (bo tym się stał) I wsyp nowy, suchy, czysty piasek. Najlepiej do filtracji basenowej (masz certyfikat czystości i gwarancję gradacji) albo jakis markowy (ale moim zdaniem - szkoda pieniędzy).
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Na imię mam: Lech-u

Post autor: Lech-u »

Jet187 pisze: pt sty 23, 2026 8:31 am Piasek leżakowany 2 lata na mokro to już nie piasek, tylko kiszonka.
Piasek to nadal piasek. Wystarczy opłukać i nadal jest piaskiem.
Przecież piasek w worku ma tak naprawdę kilka milionów lat. A 3 lata w worku nic nie znaczy. Jego przygotowanie do użyteczności akwarystycznej zwykle polega na przełukaniu i to wszystko.

Owszem, łatwiej kupić nowy worek piasku (w sklepie typu Leroy kosztuje pewnie jakieś 10 PLN za 20 kg), ale ten długo leżakowany też się nadaje.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

DrRymsza

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Piasek był dodatkowo płukany przed użyciem. Śmierdzieć nie śmierdział. Zielony nalot powstał w wyniku światła słonecznego. Na razie też już nie ma skoku NO3 to nie wiem czy dobrze czy źle.
Tak się prezentuje aktualnie całe akwarium.
Obrazek
ODPOWIEDZ