Akwarium 450l- jaki sprzęt

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Post autor: KarolX22 »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Również rozważam dołożenie drugiego filtra celem poprawy cyrkulacji, tylko tym razem wewnętrznego. Ultramax 2000 po miesiącu pracy nawet ustawiony na max przepływ nie robi mocnego prądu w akwarium, w sumie to nawet znikomy, prefiltr był stosunkowo czysty, tylko drobne zabrudzenia.
Również na roślinach i szybie wystąpił taki biały nitkowaty nalot.
Obrazek

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

A ten biały nitkowaty nalot czasem się nie porusza?
To najprawdopodobniej nicienie. I jeżeli tak jest - to dobrze.
Zaczęło ci to NO2 spadać w końcu, bez korzeni?

Autor
KarolX22
Zapaleniec

KarolX22 pisze: pn gru 29, 2025 5:15 pm A ten biały nitkowaty nalot czasem się nie porusza?
Chyba nie ale też słabo się szyb trzyma
Parametry sprawdziłem dzisiaj z dobrą godzinę po podmianie
NO2:1
NO3: 40
Czyli to była ewidentnie wina korzeni.

Jet187
Noble

Pięknie 😀

I dziwnie... korzenie nie powinny tak wpływać, ale z rzeczywistością nie ma się co sprzeczać.

Najpewniej w nowym roku będziesz mógł już pierwsze rybki wprowadzać i ślimory :)

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Może to wina tego że moczyły się z dwa lata chyba i nieraz rzadko podmiany wody w beczce robiłem. Albo też wina jakiś larw co w drewnie w trakcie moczenia dziury porobiły i może przez to zaczęło tak gnić.
Dzień 32
Pomimo podmiany testy bez zmian, po podmianie
NO2: 1
NO3: 40
Zaraz minie 5 tygodni od startu akwarium, wcześniej myślałem że do świąt się uda wpuścić pierwsze ryby, ale jak widać nie wszystko da się przewidzieć. Aktualnie wstrzymuje podmiany do piątku w piątek sprawdzę parametry i jak coś zrobię większą podmianę.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Dzień 35
Brak jakiejkolwiek poprawy
NO2:1,5
NO3:80
Te białe ( nawet bym powiedział że pół przezroczyste) nitki występują w znacznej ilości w akwarium, są przyczepione jedną stronę do szyby. Tak wyglądają ale ciężko ostrość złapać.Obrazek
Teraz najlepsze pytanie czemu pomimo stosowania bakterii, usunięcia drewna (które wydawało się winowajcą problemów z dojrzewaniem) nadal NO2 rośnie.

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Jak z napowietrzaniem? Jakie masz bakterie? Przepraszam, odpowiedzi mogły już być udzielone, ale wątek długi i nie pamiętam ...

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Bakterie zastosowałem 7 dnia według zalecenia producenta użyłem Seachem Stability.
Jak chodzi o napowietrzanie to w akwarium pracuje tylko ultramax2000 wylot z filtra staram się żeby był ustawiony lekko wyżej niż tafla wody.
Tylko najbardziej dziwi mnie że NO3 już od 2 tygodni jest na poziomie przynajmniej 40 a NO2 nie spada jedynie podmianami zbiłem z 1,5 do 1. Ale cały czas coś je podbija w akwarium już są tylko rośliny piasek i osprzęt nic po za tym. Prefiltr czyściłem kilka dni temu lekko zabrudzony był.

Mauree
Noble

Daj więcej tego Seachem Stability, myślę, że nawet po trzy cztery nakrętki tygodniowo na taki duży zbiornik. Akwarium jest bardzo głębokie, daj choć ze dwa kamienie napowietrzające sięgające samego dna, bakterie lubią mieć sporo tlenu w wodzie na starcie

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Tutaj raczej nie natlenienie wody jest problemem. NO3 jest na wysokim poziomie czyli bakterię są w stanie przerabiać NO2. W teorii NO2 powinno już dawno spadać w praktyce cały czas coś je podnosi. Tylko nie jestem w stanie ustalić co tak podnosi NO2, drewna już nie ma, prefiltr wyczyściłem. Myślę czy nie otworzyć filtra, bo i tak muszę watę z jednego kosza usunąć, ale narazie nie kupiłem wkładu jeszcze.
Dla pewności czy testy działają sprawdziłem wodę w kranie NO2:0 NO3:1

Jet187
Noble

3 nakrętki Stability to ja dziennie dawałem podczas dojrzewania prawie o połowę mniejszego zbiornika 😉

Jak dla mnie - zagadka.

Tam już nic nie ma, co może być podejrzane. Chyba, że jakiś szczur w tym filtrze zdechł.

Ostatnie, ale to już tak trochę naciągane - może nie ma cyrkulacji i woda gdzieś stoi i gnije? Masz jakąś starą głowicę albo wewnętrzniaka, żeby zamieszać trochę w wodzie?

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Niestety mam tylko filtr wewnętrzny o przepływie 300 l/h z wyłamaną łopatką wirnika. Też zapomniałem wcześniej wspomnieć że przy czyszczeniu prefiltra trochę smaru silikonowego w nim było, ale to raczej nie powód tego stanu rzeczy. Na razie nie mam też możliwości przeprowadzania podmian. Jeszcze mam pomysł żeby dokupić filtr wewnętrzny jako mechaniczny. Cyrkulacja w akwarium raczej powinna być wystarczająca. Ale wiadomo trzeba wykluczać wszystkie możliwości. Testy raczej są dobre termin mają ważny, kranówkę sprawdziłem wartości bliskie 0. Dziwne że od 2 tygodni już NO2 jest na poziomie 1,5 a NO3 ciągle rośnie od tego czasu. Jeszcze jutro wezmę otworzę filtr, wyrzucę watę ceramikę z 2 pełnych koszy rozłożę na 3 i zobaczy się co dalej.
Na piasku jest trochę syfu ale też nie jakoś szczególnie dużo. Też zauważyłem że z podłoża co jakiś czas bąbelki wychodzą głównie w środkowej części akwarium, a przy przedniej szybie w podłożu są miejsca jakby powietrze było uwięzione.
Naprawdę sam już nie mam nawet pomysłu co może być przyczyną.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Watę z filtra wyrzuciłem, była już trochę brudna pomimo że gąbka gruboziarnista przed nią jest całkowicie czysta. Prefiltr był znowu brudny, woda po płukaniu przybrała żółty kolor oraz pływało pełno zawiesiny a sam gąbka była pokryta jakby śluzem, po uruchomieniu filtra wylotem wyleciały bardzo podobne do tego białego nalotu co jest na szybach i roślinach.
Obrazek
Udało mi się takie zdjęcie zrobić ktoś wie co to może być?
Również rozważam dokupienie Aquael turbo 1500.

Jet187
Noble

Hej, wszystkiego dobrego w nowym roku.

To, że gruba gąbka przed watą jest czysta to tak jakby podręcznikowo.

Na zdjęciu to ja widzę syf, najpewniej kawałki waty albo co. Wyfiltruje się.

Ostatnie co może przyjść do glowy - co ty masz tam za piasek? Takie azotyny może też dawać piasek techniczny, z jakimiś pyłami organicznymi, przeciwzbrylaczami itp. Sam się prawie nie wkopałem chcąc kupić piach do piaskowania w malarniach, akurat miałem po taniości, ale się właśnie okazało, że piękny i jednolity i cudownie sypki i ... pełny środków przeciwzbrylających.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Nie ma szans że to wata, bo w filtrze idąc od dołu miałem gąbkę gruboziarnistą, watę, dwa kosze ceramiki i na końcu jeszcze jest gąbka drobnoziarnista. Ten syf mocno przypomina ten na szybach i roślinach.
Piasek kupowałem w akwarystycznym i pukałem przed wsypaniem do akwarium. Dokładnie taki
Obrazek
Dzień 37
NO3 nadal się utrzymuje poziomie 80. Nalot na szybach utrzymuje się nadal, wystąpiło również lekkie zmętnienie wody. Ceramika i drugi filtr mają przyjść w środę. Rozważ też czy ceramikę dosypać do filtra jak przyjdzie czy narazie się wstrzymać z grzebaniem w tym filtrze.
Żeby nie było że w dwóch wątkach pisze o tym samym, ten wątek traktuje jako główny opisując wszystko co dzieje się w akwarium, a drugi wątek powstał jedynie do celu określenia problemu, na który nadal nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Najprawdopodobniej przeprowadzę restart akwarium. Nie widzę sensu zbijania NO2 i NO3 skoro i tak zaraz wzrasta. Wymienię jedynie praktycznie całą wodę bez ruszania filtra i podłoża. Dodatkowo rośliny zaczynają marnieć.

Mauree
Noble

Może warto spróbować zrobić taki eksperyment - w czystym słoiku nabrać trochę podłoża, zalać wodą z kranu i po jakimś czasie przetestować na NO2 i NO3, skądś się to musi brać

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Osobiście bardziej podejrzewam że to wina drewna była bo po usunięciu co prawda NO2 i NO3 urosły ale nie tak jak wcześniej.
W sumie się waham co lepiej wyjdzie restart czy dalej próbować coś to naprawić. Z drewnem możliwe że zrobiłem ten błąd, że mogło być nie do końca doschnięte i zaczęło gnić lub za rzadko wodę podczas moczenia zmieniałem w beczce.
Teraz cyrkulacja na pewno odpowiednia jest po dołożeniu drugiego filtra, oba są skręcone. Również szyby przeczyściłem z tego nalotu. Ale niestety zmętnienie nadal dzisiaj się utrzymuje.
Jeszcze rozważam użycie purigenu, ale pytanie czy w tej sytuacji ma to sens?

Jet187
Noble

Purigen kompletnie bez sensu. On głownie garbniki wyciąga.
Jak już to deNitrate, też Seachemu.

Mauree
Noble

A czy obecnie dodajesz Stability do akwarium? Można jeszcze pomyśleć , skoro w akwarium nie ma ryb, dodać Seachem Pristine, który ma na celu właśnie likwidację zmętnienia. Bo Purigen chyba miałby sens, gdyby akwarium się już w miarę ustabilizowało albo źródło nadmiaru związków azotowych zostało usunięte. Bo tak to Purigen się szybko zuzyje

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Aktualnie stability nie daje, bo nie mam. Zmętnienie raczej samo powinno ustąpić, więc wolę nie wydawać dodatkowej kasy. Wydaje mi się ale nie mam 100% pewności że główne źródło produkujące związki azotowe usunąłem, chociaż pewności mieć nie mogę.
Jet187
Co byś doradził teraz zrobić, z robieniem podmiany nawet problem aktualnie nie mam możliwości nawet jakbym chciał. Też pytanie czy da się to akwarium jeszcze z aktualnego stanu wyprowadzić też w jakimś nie długim okresie, bo zależy mi w sumie na metodzie która najszybciej pozwoli dowiedzieć akwarium do stanu w którym będę mógł już zacząć zarybiać.

Mauree
Noble

Kup najmniejsze Stability za dwie duszki, dodawaj i ustąpi zarówno zmętnienie jak i NO 2. Nie ma krótszej ani prostszej drogi

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Mauree
Najmniejsza buteleczka to chyba 50ml, czyli na dwa razy na moje akwarium. Jak jutro z rana będzie jeszcze zmętnienie się utrzymać to kupię 100ml bądź 250ml stability i myślałem również nad wkładem na redukcję azotanów (przy okazji do kubełka bym ceramiki dorzucił).

Jet187
Noble

KarolX22, nie masz jeszcze ryb, więc możesz wszystko.

Dodawanie "trochę" Stability ma tyle sensu, co skakanie z samolotu z kawałkiem spadochronu 😉

Tak po kolei może:

Seachem Stability
To preparat z bakteriami nitryfikacyjnymi i heterotroficznymi, który przyspiesza dojrzewanie akwarium. Stosuje się go przy starcie zbiornika, po czyszczeniu filtra i większych podmianach, żeby szybciej ustabilizować cykl azotowy. W praktyce skraca okres niestabilności i zmniejsza ryzyko skoków NH₃ i NO₂.

To potrzebujesz na 100%. Albo odpowiednik innej firmy.

Seachem Prime
To silnie skoncentrowany uzdatniacz wody wiążący chlor i chloraminę oraz tymczasowo neutralizujący amoniak, azotyny i azotany. Używany głównie przy podmianach i w sytuacjach awaryjnych, gdy parametry lecą w złą stronę. Daje czas biologii filtra na nadrobienie zaległości, ale nie zastępuje jej pracy.

Zasadniczo, dodajesz raz, w celu odchlorowania, jak nie masz jeszcze ryb to tylko ten raz, dalej na razie bez sensu.

Seachem Pristine
To mieszanka bakterii i enzymów rozkładających rozpuszczoną materię organiczną i osady. Stosuje się go, gdy woda mętnieje, pojawiają się zapachy lub nadmiar detrytusu. Nie wpływa bezpośrednio na cykl azotowy, tylko poprawia ogólną czystość i klarowność wody.

Taki odsyfiacz w płynie. Spoko, ale to jak już masz rybki i chcesz ładnie posprzątać. Na razie ci kompletnie zbędny.

Seachem Purigen
To syntetyczna żywica adsorpcyjna, która wyłapuje rozpuszczoną materię organiczną zanim zamieni się w amoniak, azotyny i azotany. Stosuje się ją w filtrze jako bardzo wydajne „polerowanie” wody i realne odciążenie biologii. Nie jest biologią, ale potrafi znacząco obniżyć poziom NO₃ i utrzymać wodę krystalicznie klarowną.

Na razie nie chcesz odciążać biologii, wręcz przeciwnie, więc jak powyżej - w tym momencie kompletnie zbędny.

Czyli z tej całej chemii to na razie potrzebujesz tylko Stability I trochę Prime.

I tu się dobre wiadomości kończą 😉

Masz maleńki zbiorniczek, delikatne 450l, więc słowa "mały", "niewielki" i tym podobne - nie w Twoim słowniku.

Stability potrzebujesz w pierwszym tygodniu 5ml na 40l, czyli 56ml na strzał. Także ten, no... kupuj największą butlę jaką mają.
I tak ci się to przyda później, przy podmianach, przy dodawaniu ryb, przy grzebaniu. Kupno małych to błąd, bo drogo wychodzi.

Moim zdaniem - szkoda zachodu, jak nie ma jeszcze ryb.
1. Spuść całą wodę
2. Wyczyść filtr do czyściutkiego (poza biologią, tą potrzymaj w wodzie, coś tam się już urodziło - szkoda stracić)
3. Powycieraj szyby przy okazji
4. Nalej cały baniak nowej wody
5. Dodaj Prime lub inny uzdatniacz, żeby ci śladowy chlor nie wybił bakterii w filtrze
6. Odpal filtr.
7. Dodaj Stability ~50ml
8. Za dwa dni zbadaj wodę, jak bedzie NO2 to ustaw fotopułapkę, bo ktoś ci wlewa w nocy jak śpisz 😉

No a później to już wedle opisu na butelce Stability, 5ml na 80l, czyli tak 30ml dziennie (6 nakrętek, to nie apteka, tego nie przedawkujesz).

Dobrze też Mauree mówił o tym teście podłoża. Kurde, może ci wcisnęli jakąś lipę? Warto sprawdzić, nic nie kosztuje, a spokój będziesz miał. Lub winnego.

Ale masz kurde przygody z tym startem, niebywałe.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
W piątek jak wszystko się uda wymienię wodę. Przy okazji dołożę ceramiki i już filtra przez długi czas nie będzie trzeba ruszać, przynajmniej taką mam nadzieję.
Jet187 pisze: śr sty 07, 2026 9:45 pm Dobrze też Mauree mówił o tym teście podłoża. Kurde, może ci wcisnęli jakąś lipę? Warto sprawdzić, nic nie kosztuje, a spokój będziesz miał. Lub winnego.
W to wątpię ale wiadomo różnie to bywa, lepiej sprawdzę.
Jet187 pisze: śr sty 07, 2026 9:45 pm Ale masz kurde przygody z tym startem, niebywałe.
Szczerze nikomu nie życzę takiej sytuacji, ma się nadzieję że na początku wszystko przebiega prawidłowo i za niedługo się ryby wpuści a tu taka nieciekawa sytuacja się wydarzyła.
Też taki plus że w przypadku restartu cykl raczej szybko się zamknąć powinien. Jak coś będę aktualizowali dalsze działania.

Jet187
Noble

Wiesz, ratuje Cię jeszcze to, że nie ma tam życia i nic Cię nie goni.
Gdybyś był mniej świadomy i szedł na rympał, to już byś miał cmentarz, smutne dzieci (jak masz), załamkę i duuuużo większy problem z duuużo mniejszą możliwością manewru.

Nerwowo to się robi, jak tam pełno stworów pływa, a NO2 znikąd się pojawia.

Teraz to chill, czas na zaplanowanie rybek, ew. zamówienie roślinek, jakichś dekoracji. Luuuuzik.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

KarolX22 pisze: pn gru 29, 2025 5:15 pm smutne dzieci (jak masz)
Nie posiadam, jestem raczej jednym z młodszych forumowiczów.
Ale fakt i mój przypadek ewidentnie pokazuje że lepiej nie żałować kupić testy i zawsze mniej więcej wiadomo. Jakbym poszedł schematem nie badał wody i tak jak niektórzy zalecają poczekać 4 tygodnie i wpuszczać ryby to by dopiero katastrofa była. A tak to jeszcze wszystko idzie ogarnąć.
Ogólnie kupię jakieś drewno i możliwe że też kamienie. Spróbuję znowu z tym limnobium nurzańca dosadzę trochę.
Restart przeprowadzam dzisiaj prime ,stability i parę nowych roślin kupionych( z rzęsą nabyłem nieświadomie gupika lub molinezje ciężko stwierdzić ma z cm max został zaaklimatyzowany i wpuszczony do 25l akwarium).
Też zastanawiam się jak z tym białym nalotem co na szybach miałem starałem się zeskrobać wszystkie i zaś odessać wężem przy spuszczaniu wody, ale w sumie dalej nie wiem z czego on się wziął i czym tak właściwie jest. I ciekawą rzecz zauważyłem piasek na powierzchni miejscami zbrylony jest, czy to dobrze o nim świadczy?

Jet187
Noble

Dobrze wiedzieć, myślałem, że to tylko hobby dla "tatuśków", którzy czas mają dopiero jak dzieci pójdą spać :hah:
I tak - oceniam po sobie 😉

Ale ad rem - nie jest dobrze, niewykluczone, że to jest winowajca.

Zbrylony piasek to znak, że w podłożu zrobiło się beztlenowo. Najczęściej winny jest bardzo drobny piasek w grubej warstwie. Woda i tlen nie dochodzą w głąb, materia organiczna zaczyna się „kisić”, powstają śluzy bakteryjne i siarczki, które sklejają ziarna. W takim środowisku bakterie nitryfikacyjne słabo działają, więc NO2 rośnie.

Druga sprawa to nadmiar brudu w piasku: pył, ziemia. Drobny piasek łatwo się tym zapycha i zbryla. Rzadziej przyczyną jest sam materiał, np. piasek z domieszką gliny, który potrafi się cementować po czasie.

Restart bez ruszenia podłoża nic nie da. Trzeba je rozluźnić albo wymienić na grubsze ziarno i cieńszą warstwę, bo takie dno samo potrafi generować problemy z NO2.

Ile cm piasku tam masz? 3-4cm jeszcze oddychają, 5 to juz różnie, 6+ gwarancja stref beztlenowych. I tak, wiem, co ja pitolę jak sam mam z 15cm w najgrubszym miejscu, a piachu wszędzie minimum 6-8cm, ale ja mam tam ziemię ogrodową i stertę korzeni i wtedy strefy beztlenowe są mile widziane, tak w skrócie. I w sumie też nie jestem z tego zadowolony tak do końca.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Jet187
Właśnie tego piasku jest z 5-6 cm. Trochę drobny jest, zastosowałem go z myślą głównie o kiryskach. Ale też nie było czuć zapachu siarki, korzenie żabienic dość rozległe są, nie zaczynają gnić.Również drewno do akwarium zakupiłem 2 nieduże kawałki (cena robi swoje jednak). Jeden wylądował w akwarium w miarę tonie, drugi mniejszy moczę we wiadrze.

Autor
KarolX22
Zapaleniec

Niestety jest poważny problem zrobiłem testy i o to wynik:
NO3: 10
NO2: 0,75 (test ważny ponad rok jeszcze, sprawdzałem na drugim akwarium i tak nic nie wykazało czyli raczej dobrze pokazuje.
Sam już nie wiem co jest nie tak, wody starej zostało z 3-4 cm, reszta to dolana kranówka.

Jet187
Noble

No masz odpowiedź - w piachu organika jakaś siedzi.
Wychodzi, że musisz wywalić piach...

Na szczęście to jest tania sprawa. Chcesz mieć gwarancję czystości bez miliona złotych to polecam piasek kwarcowy do filtracji basenowej, nie za drobny, np. taki:
https://www.chemiabasenowa.pl/wklady-fi ... 12-mm.html
Albo inny, jaśniejszy, ciemniejszy. One mają certyfikaty do stosowania w filtracji basenów, a kosztują 30-60 zł za 25kg.
ODPOWIEDZ